Ville Leinonen ja bändiVille Leinonen on yksi Suomen monipuolisimpia muusikoita, joka on saanut urallaan paljon aikaiseksi: äärimmäisen taiteellisesta musiikista punkin kautta iskelmään ja eri reittiä takaisin, kuvaa Leinosen uraa muusikkona. Joka kerta, kun uusi levy ilmestyy ja fanit uskovat tietävänsä mitä odottaa, yllättää Leinonen monipuolisuudellaan yhä uudestaan ja uudestaan.

Leinojen hallitsee monia tyylejä

Erityistä tunnustusta Leinonen saa kyvystään luoda musiikkia eri tyyleillä. Oli kyse sitten kasinomusiikista, iskelmäkappaleista, rockista, punkista tai ambientista, Ville Leinonen tekee sitä, ja tekee sen hyvin. Leinonen on itse kertonut, että musiikki syntyy vasta valmiin sanoituksen ympärille – kun sanat ovat valmiina, voi keskittyä siihen, miten musiikki asettuu sanojen ympärille. Leinonen on ollut mukana monissa erilaisissa projekteissa niin laulajan, rumpalin, soittajan, tuottajan, säveltäjän kuin sanoittajankin roolissa. Musiikkia Leinonen on päässyt opiskelemaan Kymenlaakson kansanopistossa, tarkemmin sanottuna luovan ilmaisun linjalla.

Leinonen on onnistunut miellyttämään eri ryhmiä jokaisella levyllään, oli kyse sitten soololevystä tai jonkun yhtyeen kanssa yhteisesti tuotetusta julkaisusta. Erityisen menestyksekäs Leinonen on ollut 2010-luvulla Mopo-nimisen jazziin keskittyneen yhtyeen kanssa ja Valumo-yhtyeensä kanssa. Loistavan tuotannon ansiosta kiitosta on tullut niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Leinosen heittäytyy lavalla

Leinosen live-esiintymistä on kehuttu paljon, ja syystäkin: Leinonen on lavalla täysin oma itsensä ja antautuu musiikille täysin. Leinonen osaa sitoutua musiikkiin, mutta muistaa ottaa myös yleisön huomioon ja mikä tärkeintä, Leinonen jaksaa naurattaa keikoillakin. Kuten monilla albumeillaankin, Leinonen aloittaa keikat kevyesti ja lopettaa ne usein hieman kokeilevammalla musiikillaan.

Rikkaita kokeiluja

Leinosen tunnetuinta ja soitetuinta tuotantoa ovat ehdottomasti disko-, pop- ja iskelmälaulut sekä uudelleentulkinnat. Leinonen on kuitenkin omimmillaan soolona tuotettujen albumiensa kokeilevan musiikin maailmassa. Hieman jopa itseään terapisoivat levyt rikastuttavat myös kuulijan sielunmaisemaa. Levyarvosteluissa täydet viisi tähteä eri levyarvosteluissa on saanut esimerkiksi Leinosen levy “Suudelmitar”, jonka kymmenen kappaletta ihastuttavat. Leinonen osaa yhdistää erityylisiä musiikkityylejä saman levyn sisällä mainiosti.

Suomen uusi iskelmäprinssi

Uransa alkuaikoina 90-luvulla Leinonen julkaisi lähinnä punk- ja rockmusiikkia. Hiljalleen omien mielenmaisemien ja kokeilunhaluisen mielen kautta Leinonen siirtyi myös kevyemmän musiikin pariin ja julkaisi sekä esitti paljon myös kuuluisia iskelmiä ja teki niistä omat versionsa. Tämän myötä, sekä levy-yhtiön erään tiedotteen vuoksi, Leinonen sai iskelmäprinssin tittelin. Leinonen itse suhtautuu asiaan kevyesti ja sanoo, että on ottanut tittelin aikoinaan vastaan huumorilla.

Huumori onkin yksi asia, josta Leinosta on vuosien mittaan kehuttu paljon. Leinosella on kyky kietoa vakaviakin aiheita huumoriin ja antaa kuulijalle juuri sitä mitä kuulija haluaa. Leinonen osaa kirjoittaa kipeistäkin aiheista samaistuttavasti ja uskottavasti. Haastatteluissa Leinonen on kertonut, että musiikki ei loppujen lopuksi ole niin vakavaa touhua, miltä se saattaa ulospäin näyttää.

Myös romantiikka ja usko rakkauteen ovat asioita, jotka Leinosessa kiinnostavat. Erityisesti iskelmäaikoihin Leinosella oli vakiintunut fanikunta, joka rakasti Leinosen tapaa ilmaista riipiviä rakkauslauluja. Trubaduurimaiset tulkinnat ovat ihastuttaneet ulkomaita myöten Leinosen faneja ja kuulijoita. Leinosen parhaita puolia onkin rehellinen tunteiden kanssa tuottaminen ja esiintyminen.

Leinosen tapa laulaa ja tuottaa musiikkia on myös yksi asia, josta hän on saanut erinomaista palautetta urallaan. Leinonen on erinomainen tulkitsemaan erilaisia kappaleita ja tuomaan oikean sävyn kappaleen tunteisiin. Leinonen on itse sanonut, että haluaa luoda omaa musiikkia nimenomaan itselleen, eräänlaiseksi oveksi itseensä. Leinonen on myös maininnut, että joka kerta kun hän tekee musiikkia, on se matka hänen omaan sisimpäänsä – ja lopputulos näkyy usein erinomaisena tuotantona.

Tunnustusta myös musiikkimaailman ulkopuolelta

Leinonen on uransa alkuajoista asti ollut noteerattu muusikko. Leinonen on saanut jo nuorena kappaleitaan eri julkaisuihin, mutta tarina ei ole päättynyt siihen vaan pikemminkin päinvastoin. Leinonen on musiikin lisäksi saanut tunnustusta myös musiikkimaailman ulkopuolelta. Vuonna 2015 Leinonen sai Vuoden lähiartisti tittelin itselleen Pirkanmaalla. Lähiartistin tittelin saa vetovoimainen ja lahjakas taiteilija, jonka tuotanto on jollain tapaa ajankohtaista (kuten Leinosen ISI-albumi tuolloin oli). Vaikka Leinonen itse sanoo, ettei ole aktiivinen eläinten tai maailman puolustaja, on hänen kappaleitaan julkaistu tämän aihepiirin sisällä.